A fél világ mérgezi magát, mert nem tudja, hogyan kell helyesen rizst főzni. Te tudod?

Ha nem jól csináljuk, akkor a megfőzött rizsben rengeteg káros anyag marad, amivel mérgezzük magunkat!

Mivel a rizs az egyik legelterjesebb és leggyakrabban készített étel a világon, ezért sokan jól begyakorolt, évtizedes rutinnal készítjük el. De vajon helyes-e az a módszer, amit megtanultunk felmenőinktől?

A rizs készítésénél egyetlen szempontot szoktunk figyelembe venni: jól meg legyen főve, de ne túlságosan. Aztán még ott vannak az apróbb praktikák, hogy ne ragadjon, ízletes legyen, stb… Ezekre mindenkinek más a módszere.

Azt viszont kevesen veszik számításba, hogy rizs természeténél fogva rengeteg mérget, szennyeződést és káros anyagot szív magába a földből, amit szépen el is raktároz. Mi pedig megesszük. De szerencsére, van olyan módszer, amivel megszabadulhatunk tőlük!

Egy kísérlet során azt vizsgálták, hogy a különböző főzési eljárások után mennyi méreganyag marad a kész termékben.

1.       Az egyikben két rész vízhez adtak egy rész rizst, és a víz elforrt főzés közben.

2.       A másodiknál öt rész víz járt a egy rész rizshez, a főzés után megmaradt felesleges vizet egyszerűen leöntötték.

3.       A harmadik módszernél a főzés előtt egy napig áztatták a rizst.

Az első bizonyult a legkárosabbnak, míg a második esetben a felére csökkent a megfőtt étel arzéntartalma. A harmadik módszer után már 80%-al kevesebb mérgező anyagot találtak az ételben!

A helyes főzési módszer szerint a rizst egy napon keresztül kell áztatni, majd tiszta vízzel leöblíteni, amíg a víz is tiszta nem lesz. Ezután lecsöpögtetjük, majd a lábosba tesszük 1:5 arányban vízzel. Addig főzzük takarékon, amíg a víz fel nem forr, ezután letakarva fedővel még 10-15 percig.

Hozzászólások: