9 apró trükk a napirendedben, amely visszafordítja a DNS károsodást, és fiatalabbá tesz

Kinek van szüksége kristálygömbre? A legújabb kutatások szerint meg tudják jósolni a jövőt ránézésre a DNS-ünk alapján, amely jelzi az életünk hosszát. A DNS végződések a telomerek, amennyiben  rövidebbek, a kromoszómák sérülékenyebbek és a nagyobb a kockázata a halálos ráknak vagy a szív- és érrendszeri betegségeknek és korábban halunk meg.

A telomerek általában a sejtosztódás során rövidülnek le , ami az egész életünk során  folyamatosan történik, és ez a felgyorsul olyan mindennapi tényezők hatására, mint a stressz a rossz táplálkozás és az alvási szokásaink. Szerencsére mi is tehetünk lépéseket, hogy megvédjük és fenntartsuk a telomerek hosszát. Ez olyan egyszerű módszerrel lehetséges, mint az egészséges élet és az érzelmi jólét,  Elizabeth Blackburn, PhD szerint, aki  Nobel-díjat nyert  azzal a felfedezésével, hogy a telomerek a kromoszómák megvédhetőek. A telomer hatás című könyvében egy  forradalmian új megközelítést írt le, azzal kapcsolatban, hogy hogyan élhetünk egészségesen tovább, ugyanis meg tudjuk változtatni az öregedést a legelemibb sejtszinten.”

A legjobb az egészben, hogy már a következő születésnapodra visszafordíthatod a káros folyamatokat. A kutatások azt mutatják, hogy amennyiben az életmódbeli változások is hatással telomerekre, mindössze három hét-négy hónap elegendő a karbantartásra. Kezdd a napi menetrended alapján Blackburn és Epel tanácsait, és te és és a DNS-ex is meg fog fiatalodni.

Íme az új napirend:

06:30 – pumpáld a szíved legalább  30 percen keresztül.
A testmozgás lenyűgöző hatással van a sejtekre: Segíthet elhárítani a gyulladást és megakadályozza a sejtek roncsolódását, vagyis kedvez a telomereknek is. Mérsékelt cardio és nagy intenzitású edzés váltakozása a legjobb a kutatások szerint, de a lényeg az, hogy mozogj. Blackburn azt javasolja hogy táncold  körül a konyhát, amíg elkészíted a reggelit.  „Nagyon fontos valamiféle fizikai aktivitás, különösen, ha stresszes vagy, mert ez az, amikor a telomerek leginkább rövidülnek.”

08:00 – Csókold meg a párod
Egy jó, kiegyensúlyozott kapcsolat csökkenti a stresszt. Extra pontok, ha ezt a gyerekek előtt teszed: Egy tanulmány kimutatta, hogy a gyermekek, akik látják a szülők jó kapcsolatát, kiegyensúlyozottabbakk, hosszabb telomerekkel.

10:30 – Ha edzés után megéheztél: Egyél!
Természetesen a megfelelő ételt, üzemanyag, nem jutalmat, és válaszd a gyümölcöts vagy a kemény tojást muffin helyett. Egészséges testsúlyú embereknek  általában hosszabb telomereik vannak, de kilók nem lényegtelenek az inzulin rezisztencia és hasi zsír szempontjából. Egy úszógumi 40 százalékkal növeli a kockázatot a telomer rövidüléshez az elkövetkező öt évben.

11:00 – szállj szembe a stresszel
Ha a tennivalók listája hosszú, ne stresszelj, hanem harcolj meg velük. Azok az emberek, akik jobban kooperálnak a stresszel, hosszabb telomerekkel rendelkeznek, míg a stresszt kevésbé tűrők rövidebbel.

01:00 – Ebéd zöldség.
Színes  élelmiszerek, mint a kelkáposzta, brokkoli, hagyma, paradicsom, sárgarépa és a magas antioxidáns tartalmú gyümölcsök alacsonyabb a gyulladással járnak, úgyhogy győződj meg róla, hogy ezek játsszák a főszerepet az ebédnél.

03:00 – Frissülj szénsav nélkül
A telomerek azoknál az embereknél, akik napi  2 deci szénsavas, édes italt ittak azt mutatta, hogy ez egyenértékű 4,6 évvel gyorsabb biológiai öregedéssel,  Cindy Leung, táplálkozási epidemiológus (és munkatársa Blackburn és Epel k) által vezetett csapat szerint . Próbálj meg tartani egy rövid-meditációs szünetet is ebben az időben, a meditáció növeli a koncentráció képességét, és az orvook kimutatták, hogy, aki jobban koncentrál, hosszabb telomerekkel rendelkezik.

06:30 – Sok hal vacsorára.
Válassz lazacot, tonhalat, vagy más olajos halat, ami gazdag omega-3 zsírsavakban. Egy tanulmány több mint 600 középkorú ember  vérét vizsgálta meg és azt találták, hogy akiknél  magasabb  az omega-3 fogyasztás, annál kevesebb a telomer csökkent az elkövetkező öt évben.

09:45 – Erő a fejben
Próbáld ki a mozgó jógát, a qigong-ot, egy kínai wellness gyakorlatot, amely a mozgó meditáció. Nyugtató tevékenység kis mozgással, ezeknél kevésbé valószínű a stresszhatás, ha lefeküdtünk.

10:30 – Lámpaoltás.
És ez magában foglalja a monitorokat is, amelyek felborítják az alvási ciklusunkat. Tanulmányok azt kimutatták a kapcsolatot a fiatalító álom és hosszabb telomerek között. Kutatások azt mutatják, hogy legalább hét órát akell aludnunk, a fiatalítás érdekében.

Hozzászólások: