5+1 kifejezés, amit szinte mindenki rosszul ír és használ

ÖSSZEGYŰJTÖTTÜNK NÉHÁNY KIFEJEZÉST, TIPIKUS HIBÁT, AMIVEL SZINTE MINDENHOL LEHET TALÁLKOZNI, OLYAN SZAVAKAT, AMELYEKET SZINTE MINDENKI ROSSZUL ÍR. ELSŐSORBAN A HELYESÍRÁSBAN JELENTKEZŐ HIBÁKRÓL VAN SZÓ, DE SOKSZOR ELŐFORDUL, HOGY AZÉRT ÍRJUK LE HIBÁSAN AZ ALAKOT, MERT NEM ISMERJÜK KÉT SZÓ JELENTÉSBELI KÜLÖNBSÉGÉT ? ESETLEG NEM IS TUDUNK RÓLA, HOGY KÜLÖNBSÉG VAN AZ EGYELŐRE ÉS AZ EGYENLŐRE VAGY A HELYSÉG ÉS A HELYISÉG KÖZÖTT.

1. EGYENLŐRE ÉS EGYELŐRE

Nagyon sokszor előfordul az egyenlőre helytelen használata olyan helyzetekben, amikor a jelen pillanattal kapcsolatos helyzetről beszélünk:
Egyenlőre még nem mosogatok el. Ez helytelen alak.
Ilyen esetekben az egyelőre szó a helyes: Egyelőre még nem mosogatok el!

Ezzel szemben, az egyenlőre jelentése: valamivel teljesen megegyezőre. Például:Mindkét csapat két gólt rúgott, így egyenlőre áll.

HELYESEN: EGYELŐRE NEM MEGYEK.
VAGY EGYENLŐRE ÁLL A KÉT CSAPAT.

2. LÉGY SZÍVES

Ha valakit megkérünk valamire, azt mondjuk, légy szíves. Míg kimondása nem, ám leírása már sokkal többeknek okoz gondot. A leggyakoribb a két szó egybeírása: légyszíves, ám előfordul sokszor az is, hogy aszíves lerövidül: légy szives, légyszives. De találkozhatunk a teljes hasonulás következtében a következő formákkal is: lécciveslécci.

HELYESEN: LÉGY SZÍVES

 3. NYITVA TARTÁS VAGY NYITVATARTÁS?

Az üzletek ajtaján hol egybe, hol külön látjuk. Helyesen: nyitva tartás. Az Akh. szabályai alapján ha egy névszó (nyitva) és egy ige (tart) egymástól különírt jelölt határozós kapcsolatának igei tagjához képző (pl. -ó, -ó, -ás, -és stb.) járul (tartás), a különírást általában megtartjuk (nyitva tartás). Ha azonban képzőhalmozódás keletkezik, és az -ás (tartás) képző mellé még egy -i (tartási) képző is járul akkor már egybeírjuk a névszóval, például: nyitvatartási idő.

HELYESEN: NYITVA TARTÁS, NYITVATARTÁSI IDŐ

4. ELSEJÉN? 1-ÉN? 1-JÉN? 1.-ÉN?

Az évet és a napot jelölő számjegyekhez a toldalékok pont nélkül, kötőjellel kapcsolódnak. A legtöbb esetben ez egyszerű: 12-én3-ától, stb. Azonban azelseje kivételt képez. Sokszor láthatjuk leírva, hogy 1-énvagy akár ponttal 1.-én. A jelenleg érvényben lévő szabályzat szerint a helyes alak viszont az 1-jén, 1-jei, 1-ji.

HELYESEN: 1-JÉN, 1-JI, 1-JEI

5. HELYSÉG VAGY HELYISÉG?

Sokan nem is tudják, hogy a két szó között különbség van, így gyakran találkozhatunk olyan feliratokkal, amelyek azt hirdetik: Helység kiadó! Míg a hirdető valószínűleg arra gondolt, hogy egy terem/szoba kiadó, addig ez a valóságban ebben a formában nem mást jelent, minthogy egy település a kiadó.

helység jelentése kisebb település, falu, míg a helyiség jelentése: meghatározott célra használatos épületrész. Így tehát mindkét forma helyes, ám csak a maga szövegkörnyezetében!

HELYESEN: HELYSÉG MINT TELEPÜLÉS.
VAGY HELYISÉG MINT ÉPÜLETRÉSZ.

5+1: IGEKÖTŐK HELYTELEN HASZNÁLATA

2015-rosszulir-5

Még általános iskolában megtanultuk, hogy ha az igekötő és az ige között egy ige áll, akkor mindhárom szót külön írjuk. Azonban sokan ezt is elvétik, így születnek olyan alakok, mint kitudom mondanimegtudom csinálnimegfogom enni. Önmagában a megfogom például helyes, ám mivel a meg igekötő nem afogomra, hanem az ennire vonatkozik (megenni), ezért a helyes alak: meg fogom enni.

HELYESEN:
HA A JÖVŐBEN FOGOM MEGENNI, AKKOR: MEG FOGOM ENNI
HA AZ ENNIRE VONATKOZIK ÉS NINCS JÖVŐ IDŐ, AKKOR: MEGENNI
HA VALAMIHEZ HOZZÁNYÚLOK, AKKOR: MEGFOGOM

Hozzászólásokban várjuk azokat a kifejezéseket, helyesírási hibákat, amik Önöket zavarják, vagy amikkel sokszor találkoznak ? akár a médiában, az interneten vagy a köznyelvben.

Hozzászólások:

7 thoughts on “5+1 kifejezés, amit szinte mindenki rosszul ír és használ”

Comments are closed.