5 “GYOMNÖVÉNY”, AMI JOBB, MINT BÁRMELY GYÓGYSZERIPARI TERMÉK

A legtöbb gyom sok kárt okozhat a veteményesben, hiszen gyorsan terjeszkedik, és megfojtja a számunkra hasznos növényeket. De vannak olyanok is, melyek már önmagukban is mérgező hatással rendelkeznek. Azonban egyes károsnak hitt növény rendelkeznek pozitív tulajdonsággal is.

Az alábbiakban öt olyan gyomnövényt mutatunk be, melyeknek nagyobb a hatóerejük, mint adott esetben bizonyos gyógyszereknek.

1. PITYPANG

A sárga gyermekláncfű a tavasz elsőként megjelenő növényei közé tartozik. Sárga virágával igazi színfoltot jelent a megújuló természetben. Örülhetünk, ha kertünkben megtalálható a pitypang, hiszen számos jótékony tulajdonsága van.

Az élénksárga virág tele van béta-karotinnal, sok benne a fehérje, vitamin, ásványi anyag és esszenciális zsírsav. Minden része ehető, hosszútávú fogyasztása által megelőzhetőek bizonyos szívproblémák, érrendszeri betegségek, az emésztést és májfunkciót is javítja. Ajánlott székrekedés ellen is, de vízhajtó tulajdonsága is ismert. Azokat a virágokat gyűjtsünk inkább, melyek se nem túl fiatalok, se nem túl idősek.

2. CSALÁN

Szúrós levelei miatt sokan ódzkodnak a csalántól, azonban azt jó tudni, hogy egy fontos táplálkozási alapanyag lehet. Egyszerre egészséges és nagyon tápláló is. Gyökerében és leveleiben nagyon sok vas, kalcium és K-vitamin található, Európában évszázadok óta használják különböző emésztési betegségek orvoslására. Ajánlott hasmenés, bélrendszeri betegségek, bőrbetegségek, alultápláltság esetén is. Egy evőkanál friss csalánlé naponta megszünteti a húgysavat, serkenti az emésztést, csökkenti az ízületi gyulladás és köszvény okozta tüneteket.

3. BOJTORJÁN

Az apró ragadós, szúrós gyomnövények antibakteriális, gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Számos bőrbetegség orvoslására ajánlott, például az aknék, ekcéma és pikkelysömör megelőzésére. Serkenti az emésztést, ajánlott különböző szívproblémákra és ízületi gyulladásra is.

4. AMARÁNT

Magas a gluténtartalma, kiváló rostforrás és nagy mennyiségű fehérjét, zsírsavat és nyomelemet tartalmaz. Kimutatták, hogy rendszeres fogyasztása által csökkenthetjük a koleszterinszintet, a vérnyomást, serkenti az immunrendszert, és bizonyos kísérletek szerint a rák egyes fajtáit is gyógyítja. Az amaránt leveleket főzve vagy párolva ajánlatos fogyasztani a kelkáposztához, spenóthoz vagy brokkolihoz hasonlóan.

5. PORCSIN

A világ számos táján ismerik és használják, hiszen a szegényebb talajokon is akadályok nélkül megél. Leginkább megfőzve fogyasztják. Sok benne az omega-3 zsírsav, így javítja az agy működését és érrendszeri panaszokra is ajánlott. Kutatók szerint 10-20-szor több antioxidánst tartalmaz, mint más ismert zöldség, gyümölcs, ezért meggátolja a melatonin kialakulását.

Hozzászólások: