5 egészségjavító és stressz-csökkentő tipp

A szünidő kiváló alkalom a stresszoldásra és a pihenésre, de mégis vannak, akik számára ez az időszak további feszültségekkel jár. Most mutatunk 5 tippet, amit érdemes megfogadni 2015-ben, hiszen segítségükkel csökkenthetjük a stresszt és megtalálhatjuk az egyensúlyt az életben.

Mozgás!
Mindannyian tudjuk, hogy a testmozgás jót tesz a szervezetnek, de tudta-e, hogy számos mentális előnye is van? Tanulmányok kimutatták, hogy a testmozgás segíthet csökkenteni a stresszt. Edzés közben ugyanis noradrenalin szabadul fel az agyban, úgyhogy ne habozzon, szakítson időt arra, hogy kiizzadja a stresszt! Ha nincs ideje elmenni a konditerembe, legalább sétáljon egyet a tanösvényen, vagy a környéken, hiszen ez is sokat számít a hangulatjavítás szempontjából.

mozgasot-300x156

Végezzen relaxációs gyakorlatokat!
Sokak számára a jóga és a tai chi kiváló módja az elme kitisztításának és az egyensúly megtalálásának ebben a kaotikus világban. Rengeteg technika áll rendelkezésünkre, melyek segítik a stressz csökkentését, álljon itt néhány példa:

  • meditáció: A meditáció egyszerű aktusa segít a feszültségoldásban. Akár még a káosz kellős közepén is áldozhatunk néhány pillanatot arra, hogy mély lélegzetekkel és az elme ellazításával visszakerüljünk a jelen pillanatba. Ha Ön még soha nem meditált, érdemes rákeresni Deepak Chopra nagyszerűen vezetett meditációs gyakorlataira az interneten. Rajta kívül Wayne Dyer vezetett meditációi is nagyszerű forrásnak bizonyulhatnak azok számára, akik meditálni szeretnének.
  • hidroterápia: A hidroterápiát ősidők óta széles körben használják stressz-csökkentésre és gyógyításra. Ma az embereknek már nem szükséges drága üdülőhelyekre látogatni ahhoz, hogy megtapasztalják a spa gyógyító hatását. Álljon meg egy pillanatra, alakítson ki akár egy saját melegvizes spat a kertjében, hiszen már ez is lehetővé teszi a feszültségoldás ezen módját.
  • reiki: A japán szó olyan energiát jelöl, amely helyreállítja az egyensúlyt a test a szellem és a lélek között. Egyúttal olyan energiamasszázst jelent, feloldja az izmok feszültségét. A reiki eltávolít minden blokkot az energia útvonalakból, így segít a szervezetnek helyreállítani önmagát.

 

Mondjon köszönetet azért, hogy létezik!
Eckhart mester mondta egyszer: ?Ha az egyetlen ima, amit valaha mondok életemben, az, hogy köszönöm, az már elég lesz?. Ha szakít időt arra, hogy minden nap legalább 5-10 dolgot felír, amiért hálás lehet aznap, akkor a világnézete előbb-utóbb a pozitív életszemlélet irányába fog tolódni, ami újabb pozitív energiákat szabadít fel.

Gondolkodjon pozitívan!
Évek óta zajlik a vita abban kérdésben, hogy a pozitív gondolkodásnak van-e kimutatható élettani hatása, de ma már bebizonyították, hogy egyértelműen van. A pozitív gondolkodás hatására megnő az élettartam, alacsonyabb lesz a depresszió kockázata, csökken a szívbetegségek aránya és még számtalan más előnye van.

Vizualizáljon!
A meditációhoz hasonlóan érdemes időt szánni a vizualizációra is, hiszen ez is csökkenti a stresszt. Ha szorong valamitől, feszült, akkor képzelje magát egy pihentető, biztonságos környezetbe. Törekedjen arra, hogy az összes érzékszervével odaképzelje magát a megnyugtató helyszínre. Képzelje el, milyen illatokat érez, mit hall, milyen ízeket érez ezen a csodálatos helyen. Első alkalommal nem lesz könnyű mindezt felidézni, megjeleníteni, de legyen türelmes önmagához! A vizualizáció másik, szórakoztató formája a rajzolás: fesse le magának a legmegnyugtatóbb, meditatív helyet! Ne feledje, legyen türelmes és gondoljon arra, hogy a vizualizációt nem lehet elrontani! A siker garantált.

Hozzászólások:

One thought on “5 egészségjavító és stressz-csökkentő tipp”

Comments are closed.