41 igencsak meglepő tény a csokiról

Mi köze a csokievésnek a Nobel-díjhoz? Igaz, hogy többet vásárolunk, ha csokiillatot érzünk? Tényleg annyi koffein van az étcsokiban, mint a kólában?

1. Összefüggés van egy ország átlagos csokifogyasztása és az onnan származó Nobel-díjasok száma között.

2. Egy ékszertolvaj 28 millió dollár értékű drágakövet lopott el 2007-ben Belgiumban, úgy, hogy csokival kenyerezte le a biztonsági őröket.

3. Hitchock Psycho című filmjében a véreső csokiszirupból készült.

4. A nácik egyszer egy csokiba rejtett bombával terveztek merényletet Winston Churchill ellen.

5. A fa, amelyről a csoki a származik, Theobroma cacao névre hallgat, ami annyit tesz: ?Istenek eledele.?

6. Egy ilyen fának átlagosan egy évbe telik annyi kakaóbabot termelni, ami 10 tábla csokira elég.

7. Több mint 600 különböző ízű csokit tartanak számon, míg vörösborból csak 200-at.

8. A theobromin, ami a kutyák számára mérgezővé teszi a csokit, egy emberrel is végezni tud. Bár elég nehezen, hiszen egy átlagos tízéves gyereknek 1900 tábla tejcsoki lenne a halálos adagja.

9. Állítólag az ősi maják voltak az elsők, akik rendszeresen termesztettek kakaófákat és iható főzetet készítettek a terméséből. Az aztékokhoz később jutott el, de csak cserén keresztül fértek hozzá, mert ők nem tudtak ilyen fákat nevelni.

10. Maga a ?csokoládé? szó az azték ?xocoatl? kifejezésből ered, ami egy savanykás-csípős ízű ital neve volt, melyet az aztékok kakaóbabból készítettek.

11. A csokit 90%-ban folyékonyan fogyasztották a történelem során.

12. Amikor az Azték birodalom elfoglalta Mezoamerikát, a csoki még mindig rendkívül elterjedt volt, olyannyira, hogy a kakaómagot fizetési eszközként is használták.

13. II. Montezuma azték uralkodó naponta több mint 50 adag csokit ivott meg.

14. Számos anyag keveredett már az idők folyamán csokival, többek között dinoszaurusz kövületek is.

15. Voltak olyan háborúk, melyekben a katonák csokiban kapták meg a fizetésüket.

16. Akik allergiások a csokira, nagy eséllyel azok a csótányokra is, hiszen körülbelül nyolcféle rovartestrész összetevői találhatók meg egy tábla csokiban.

17. A csokinak mentálisan stimuláló hatása van, és akár erősebben verhet tőle a szívünk, mint egy csóktól.

18. Egy, az USA-ban elterjedt mézkúp-szerű csoki, a Hershey?s Kisses az előállításához használt gépről kapta a nevét, amely csókhoz hasonló hangot ad ki magából, mikor kijön belőle a csoki.

19. A Hershey cég naponta hetvenmilliót csinál ebből a csokiból ? egy év alatt ezzel a mennyiséggel egy negyvenmillió kilométernél is hosszabb sort lehetne felépíteni.

20. A ?cookie? csokis sütik feltalálója, Ruth Wakefield azzal a feltétellel adta el koncesszióját a Nestlének, hogy egész életében ingyen kap majd tőlük csokit.

21. Az első csokireszelékkel megszórt fagyit vásárlói javaslatra készítette el a Ben & Jerry?s nevű cég.

22. A közismert tej-, ét- és fehércsokik mellett van egy negyedik fajta alapanyag is: a szőke csokoládé.

23. A Willy Wonka és a csokigyár (a Charlie és a csokigyár korábbi verziója) c. filmet a Quaker Oats cég finanszírozta, hogy így promótálja új táblás csokiját.

24. A táblás csokit Joseph Fry találta fel 1847-ben.

chocolate-002

25. Átlagosan 110 milliárd dollár forog évente a csokiiparban.

26. A Milky Way nevét nem pontosan a tejútról kapta: a malátával kevert tejes ízére akarták felhívni így a figyelmet.

27. Három muskétás néven forgalmaztak egy csokit Amerikában, vanília-eper-csoki ízesítéssel. Mikor felment az eper ára, csak a csoki maradt benne.

28. 1947-ben Kanadában gyerekek vonultak utcára és bojkottálták a csokivásárlást, miután egy tábla átlagos ára 5-ről 8 centre ugrott.

29. Régen Andy?s Candys néven árultak egy csokifajtát, amit Andes Candies-re változtattak annak érdekében, hogy a párjuknak csokit vásárló férfiakat ne zavarja, hogy egy másik férfi neve van az ajándékon.

30. A Guinness-rekorder tábla csoki majdnem 6 tonnát nyomott.

31. A világ legértékesebb tábla csokija egy 100 éves Cadbury?s csoki, ami egy antarktiszi felfedező expedíciót is megjárt. Egy 2001-es aukción 687 dollárért kelt el.

32. Az 1700-as években, Jamaicában találták fel a csokis tejet. Egy ír botanikus, Sir Hans Sloane nevéhez kötik a tej csokival való összekeverését, bár valószínűleg nem ő volt az első, aki hasonlóval próbálkozott.

33. Edzés utáni energiapótlásra kevés hatékonyabb dolog létezik a csokis tejnél.

34. A német csokis tortának semmi köze Németországhoz, csak egy Sam German nevű férfi találta fel.

35. A csoki koffeint is tartalmaz. A legtöbb tábla átlagosan 10 milligrammot, de egy sötétebb étcsoki akár egy dobozos kólának megfelelő mennyiséget is tartalmazhat.

36. Egy 2013-as tanulmány szerint könyvesboltokban az enyhe csokiillat 40%-kal növelte meg a szakácskönyvek és romantikus regények, és 22%-kal az összes könyv eladását.

37. Egy 2004-es londoni tanulmány pedig arra mutatott rá, hogy az emberek 70%-a egy tábla csokiért bármilyen felülethez elárulná a jelszavát.

38. Amerikában a Valentin-napnak köszönhetően 5%-kal növekszik meg az éves csoki eladás.

39. A legtöbb csokit eladó hely a világon a brüsszeli reptér ? évente több mint 800 tonna csokit adnak el ott.

40. A világ kakaótermelésének 2/3-át az afrikai kontinens fedi le, Elefántcsontpart önmagában világszinten 33%-ot állít elő.

41. A fehér csoki valójában nem is igazi csoki.

Hozzászólások: