10 hihetetlen időutazós legenda

Benépesített Kis-Trianon, teleportáló hadihajó, bizonyító erejű fényképek, reklámüzenetek, jóslatok, tőzsdei tippek és spamek a jövőből. Tíz időutazásos sztori a Wikipédia gyűjtése alapján.

1901. augusztus 10-én két akadémikus végzettségű brit nő a versailles-i Kis-Trianon épületet keresve furcsa ruházatú és viselkedésű emberekbe, majd egy esküvői ceremónia előkészületeibe botlott. Hazatérésük után Anne Moberly és Eleanor Jourdain papírra vetették emlékeiket, és azok összevetése után arra jutottak, hogy valószínűleg rövid időre a múltba csöppentek, ahol többek között Marie Antoinette-et is látták. Álnéven kiadott 1911-es könyvük szerint annak a 109 évvel azelőtti napnak az eseményeit látták, amikor a francia királyné megtudta, hogy a kommün által irányított tömeg megostromolta a Tuileriákat. Az An Adventure címet viselő munkájuk nagy sikert aratott, de már akkor is sokan szkeptikusan fogadták. Az iskolázott szerzők valós kilétére a harmincas években derült fény, ami után visszaemlékezést újabb vizsgálatok alá vetették. Az egyik legátfogóbb elemzést W.H. Salter készítette 1950-ben, aki szerint a hölgyek az állítólag 1901-ben papírra vetett emlékezéseiket évekkel később ? a francia forradalom eseményeinek beható tanulmányozása után ? több helyen is módosították. A Hoaxes.org szerint nagyon úgy tűnik: a hölgyek erősen hittek abban, hogy láttak valamit Versailles-ban, de erről annyira meg akarták győzni kortársaikat, hogy a bizonyítékként lobogtatott egykorú leiratok kozmetikázásától sem riadtak vissza. Egy másik, 1965-ös magyarázat szerint a két nő jó eséllyel a környéken élő költő, Robert de Montesquiou jelmezes partijába futott bele.

2-3. A Philadelphia-kísérlet és a Montauk-projekt

USS_Eldridge

Nikola Tesla és Albert Einstein neve egyaránt felbukkan abban az egyes helyeken Philadelphia-kísérletnek, máshol Szivárvány Projektnek hívott történetben, amely szerint 1943. október 28-án az amerikai hadsereg USS Eldridge névre hallgató anyahajója állítólag 10 másodpercre (más verzióban 10 percre) eltűnt az ellenség szemei elől. Egyes feltételezések szerint a hajó a pennsylvaniai Philadelphiából teleportált a virginiai Norfolkba, majd vissza, mások szerint pedig visszament az időben. A projekt következményeként a katonák egy része állítólag láthatatlanná vált, mások megőrültek, ezért aztán a kísérletet hamar leállították. A hadsereg természetesen mindent tagad a fizika törvényeinek is ellentmondó projektet illetően, és oldalukon részletesen közlik, a hadihajó merre járt az adott időben. A történet szülőatyja egy Carlos Allende (máshol Carl Allen) névre hallgató férfi volt, aki egy Morris Jassup nevű sci-fi szerzőnek írt különös leveleiben ?leplezte le? az ötvenes évek elején a hadsereg világháborús próbálkozásait. E történet formálódásából aztán több fiktív, illetve tényként előadott könyv is született, az elméletet világhíressé William Moore és Charles Berlitz könyve, majd a belőle készült film tette. E teória egyik leágazása a nyolcvanas években népszerűvé vált, Montauk-projekt alatt futó konteó, amely szerint az Egyesült Államok egy montauki katonai támaszponton kísérletezett az időutazással.

4. Rudolph Fentz esete

fentz

A történet szerint 1950 júniusában egy 19. századi ruhákat viselő, zavart férfi bukkant fel a Times Square-en a semmiből, majd rövid nézelődés után pánikszerű rohanásba kezdett. Pechjére azonnal elütötte egy kocsi. Amikor a rendőrség átkutatta a ruházatát, a zsebében még különösebb dolgokat találtak: többek között egy Rudolph Fentz névre szóló névjegykártyát és 19. századi bankjegyeket. A név és a cím alapján elindított vizsgálat során bukkantak rá ifjabb Rudolph Fentz özvegyére, akitől megtudták, hogy apósa, idősebb Rudolph Fentz 1876-ban nyomtalanul eltűnt. A rendőrök először nem akartak hinni az azonosságban, de egy nyomozó végül rálelt a korabeli iratok között az eltűnt férfi személyleírására, és annak ruházata egyezett az 1950-ben elütött férfi öltözékével. Bár a sztorihoz még ma is gyakran csatolják az ?egy valós történet, amire máig sincs magyarázat? címkét, igazából nagyon is van magyarázat a különös időutazásra. Méghozzá az, hogy ez egy városi legenda, ami egy 1951-es fiktív műből mutálódott. Az eredeti írás szerzője Jack Finney amerikai sci-fi szerző volt, az írást pedig egy okkultista társaság állította be valós történetként, még az ötven évek elején.

5. Reklámüzenet a jövőből

idoutazas

1989. október elsején, 0 óra 1 perckor különös üzenet szakított félbe egy reklámot Nagy-Britanniában: ?Kérjük, ne ijedjen meg! Ez az első kísérlet arra, hogy üzenetet küldjünk az időben. Ezt a kísérletet a first direct támogatja, hogy megünnepelje 21. évfordulóját. Most 2010-et írunk. Hogy a first direct méltó ünnepelhessen, visszatértünk indulásának évébe. Most pedig folytatódjon a műsor, minden jót kívánunk Önöknek és sok boldogságot a további életükben!? A Howell Henry Chaldecott Lury reklámügynökség által készített üzenet maga is egy tévéreklám volt, amely a first direct nevű bank bevezetésére készült. A first direct forradalmi újítása ? Audi-reklámot félbeszakító, futurisztikus hirdetése mellett ? az volt, hogy bankfiókok helyett telefonon keresztül működött. A reklámot követő 24 órában a cég több mint ezer hívást kapott. A bank ügyfélköre a következő év végére meghaladta a hatvanezret, 1995 végére pedig közel megtízszereződött a számuk.

6-7. John Titor jóslatai és Bob White spamjei

hosszu_farok

2000-ben különböző internetes fórumokban megjelent egy magát John Titornak nevező ember, azt állítva magáról, hogy a 2036-ból érkezett egy kormányzati időutazás keretében, és szórni kezdte az információkat az emberiségre váró kegyetlen jövőről. Többek között azt jósolta, hogy 2004 után az államok ellenségeskedése miatt megszűnik az olimpiai mozgalom, Amerikát polgárháború sújtja, 2015-ben pedig kitör a harmadik világháború. Mindeközben persze a titokzatos szerző nyitva tartotta a párhuzamos idősíkok kiskapuját, ezzel biztosítva magának a tévedés lehetőségét. Titor 2001. március 24-én írta meg utolsó szösszenetét, majd eltűnt. Írásait egy 2003-ban indított ? egyes vélemények szerint maga ?Titor? által létrehozott ? oldal gyűjtötte össze, itt egyben megtekinthető a 151 bejegyzés. Jóslatai azóta szerencsére teljesületlenül váltak idejétmúlttá, egészen más jelentést kapott azonban a közelmúlt történései tükrében az Oroszország által Európa ellen 2015-ben kirobbantott háború víziója. Sokkal szomorúbb történet a Bob White nevű ?időutazós spammelő? esete: a 2001 és 2003 között közel 100 millió bizarr spamet kiküldő, 22 éves fiúról ugyanis kiderült, hogy komoly mentális problémákkal küzd.

8. A tőzsdéző időutazó

carlssin

Andrew Carlssin 2003 januárjában 126 magas kockázatú üzletet kötött a tőzsdén, és ezek mindegyikében bejött a számítása ? 800 dolláros kezdőtőkéjét 350 millió dollárra hizlalva. Nem csoda, hogy ez a hatóságok figyelmét is felkeltette. Miután előállították, négyórás vallomásban elmesélte: a jövőből érkezett, méghozzá 2200-ból ? innen a tuti tippjei. Ezekből a hatóságoknak is juttatott párat: elárulta például az akkoriban égre földre keresett Oszama bin Laden tartózkodási helyét és az AIDS gyógyításának titkát. Ennyi a sztori, amit több lap is átvett, pedig az csak az übergagyi Weekly World News kamulap egyik cikke volt ? tehát színtiszta kitaláció. A nagy sikerre való tekintettel a cikknek folytatása is született a Weekly World News hasábjain.

9-10. Az időutazó hídavató és mobil Chaplin korában

chaplin_mobil

2010-ben egy kanadai múzeum fotója mozgatta meg tízezrek fantáziáját: a hídavatást ábrázoló, 1941-ben készült képen ugyanis egy oda nem illő személyt fedeztek fel a netezők (lásd a nyitóképet). A kalapos-zakós férfiak között álló, rejtélyes hipszter fekete napszemüveget, modern pulóvert viselt, és pont úgy nézett ki, mintha napjainkból csöppent volna a jelenetbe. Az azóta sajnos megszűnt Forgetomori oldal azonban aprólékosan végigment a gyanúsnak titulált ruhadarabokon és kiegészítőkön, hogy bebizonyítsa: bár a férfi összességében valóban furcsán mutatott, minden ruhadarabnak megvolt a korabeli változata. Egy orosz forgatócsoport azért pár héttel később elment a múzeumba is, hogy legalább abban biztosak lehessünk, nem Photoshop-munkáról van szó. A képet megtalálták, sőt a helyiek még egy tippet is adtak nekik a személy kilétére. Hasonló figyelmet kapott pár hónappal később egy chaplines DVD-ről kimásolt jelenet, amin egy nő mobiltelefonhoz hasonló készüléket emel a füléhez. A netezők itt is azonnal időutazást kiáltottak, de jó eséllyel csupán egy korabeli hallókészüléket látható a felvételen.

Hozzászólások: