10 bámulatos ötlet mire jó még a tea filter

113752_2_big-300x336

Teát inni jó! Akkor is, ha kint fogvacogtató hideg van és akkor is, ha épp patakokban folyik rólunk az izzadtság. Az, hogy rengeteg elhasznált és kiáztatott teafilter marad a nyakunkon vagy a szemetesünkben minden egyes kancsó tea után, már jóval kevésbé nevezhető jónak. Pedig ezek a filterek rengeteg mindenre használhatók még otthon ? hogy mire, most azt mutatjuk be.

Lássuk hát, mit kezdhetünk a teafilterekkel, mielőtt végleg a szemetesben kötnének ki.

1. Húspuhító:

 Szeretnél olyan húst grillezni, ami ízletes, lágy és szaftos? Akkor áztasd be a húst négy használt teafilterrel egy csésze forró vízbe, és hagyd egy kicsit főni benne ? még a legkeményebb, legszívósabb hús is omlóssá válik ettől. A marináláshoz használhatsz még más hozzávalókat is: hagyma, fokhagyma, zöldségek, fűszerek, így a tea rusztikus ízhatását még tovább fokozhatod.

2. Rozsdamentesítés:

Szeretnéd, ha öntöttvas edényeidet nem enné meg a rozsda? Akkor egy használt teafilterrel dörzsöld át az edényedet, alaposan és mindenhol. A teában lévő tannin láthatatlan réteget képez majd az edény falán, ami megakadályozza az oxidációt és a rozsdásodást.

3. Vágások és horzsolások gyógyítása:

Kemény volt a focimeccs, és ez meglátszódik a gyerek térdén vagy bokáján? Szoríts a sérült felületre egy használt, vízzel benedvesített teafiltert pár percre, pillanatok alatt lehúzza a duzzanatokat. Ez szintén a tanninnak köszönhető, ami a véredényeket összehúzza és felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat.

4. Tiszta otthon:

Bizony, a teafilter erre is tökéletes! Pár filteres teát tegyünk egy pohár forrásban lévő vízbe ? lehet friss vagy használt is a filter. Meríts a folyadékba egy puha, tiszta ruhát, nyomkodd ki belőle a felesleget, majd töröld át vele a szennyeződött felületet ? ami lehet ablak, ajtó, bútor, de akár tükör is!

5. Természetes trágya:

Ha van komposztálód, nem is kérdés, hogy a zöldségek-gyümölcsök maradékai oda kerülnek ? de dobd bele ezentúl a használt teafiltereket is! Amellett, hogy jól bomlik, azért is jótékony hatású, mert a teában lévő savak jó táptalajt adnak azoknak a baktériumoknak, melyeknek köszönhetően sokkal gyorsabban lesz termékeny és gazdag komposztod.

6. Tündöklő szemek:

A stressz és a hajtás a mai élet része, nincs mese. De a teafilterek segíthetnek abban, hogy ezek minél kevesebb nyomot hagyjanak a szemeden: a használt teafiltert tedd duzzadt, fáradt szemeidre, hagyd rajta pár percig, majd csodálkozz, milyen szépen megnyugtatta a szem körüli érzékeny bőrt. Ráadásul a duzzanatok is eltűnnek és revitalizál is.

7. Leégés esetén:

Lassan itt a jó idő, talán kisüt a nap is, és megjelennek az első komolyabb leégések is! Amit egyetlen teafilterrel remekül lehet enyhíteni: mindössze dobj bele egy használt filtert a fürdővízbe, majd merülj bele. Meglátod, máris sokkal kevésbé lesz fájdalmas a meggondolatlanságod!

8. Vérzéscsillapításra:

Véletlenül megvágtad az ujjad darabolás közben? Ne a sebtapasz felé vedd az irányt, hanem keríts gyorsan egy használt teafiltert és nyomd a sérülésre, míg el nem áll a vérzés. A filteres tea összehúzza az ereket, lassítja a véráramlást, míg a tanninok gyorsítják a véralvadást és a sebgyógyulást.

9. Fájdalomcsillapítás injekció után:

Akkor is remek hasznát veheted a teafilternek, ha valaki injekciót vagy oltást kapott a családban. Nedvesítsd meg a teafiltert, rakd az érintett területre ? a csersav megnyugtatja a szöveteket, csökkenti a fájdalmat és felgyorsítja a gyógyulást.

10. Természetes szájvíz:

Imádod a mentatea illatát? No, akkor készíts borsmentás szájvizet, ami nemcsak azért jó ötlet, mert nem kell aggódnod a leheleted miatt, hanem azért is, mert fertőtlenítő hatású mentol van benne. Ha netán lenne némi ínygyulladásod, egyúttal azt is kezeled vele ? lehet, hogy még a fájdalomcsillapítót is kiválthatod néhány használt filter segítségével.

Hozzászólások: